Bel mij terug

“Ik wilde mijn oude leven terug” 

Ik ben Wim van Dokkum, een 84-jarige inwoner van Zeist. Ik ben jarenlang professor geweest op het gebied van voeding en gezondheid en houd me nu bezig met mijn grootste passies: goochelen en drummen in een jazzband.  

Na enkele jaren mantelzorger te zijn geweest voor mijn vrouw die ziek was, is zij begin 2022 overleden. Tijdens deze periode van zorg en verdriet ontwikkelde ik spanning en stress, die zich voornamelijk in mijn buikstreek manifesteerden als psychosomatische klachten. Enkele maanden na het overlijden van mijn vrouw ging het mentaal ook steeds slechter en had ik nergens meer zin in. Ik kreeg medicatie voorgeschreven voor de pijn in mijn buikstreek, maar wilde niet afhankelijk blijven van medicijnen. Samen met mijn twee geweldige dochters, die mij nog steeds erg ondersteunen, besloot ik op zoek te gaan naar een andere oplossing. 

Ik was zeer verrast dat ik zo snel met de behandeling bij PHI kon starten.

Ontmoeting met PHI 

Van nature ben ik nogal rationeel ingesteld en vond ik psychologie altijd een beetje overdreven. Ik was al eens eerder naar een psycholoog gegaan en daar leerde ik enkel wat ademhalingsoefeningen. Daar had ik niks mee.

Echter, op aanraden van mijn huisarts kwam ik in aanraking met PHI. Vorig jaar heb ik ook een geriatrisch onderzoek ondergaan waaruit bleek dat ik, ondanks mijn leeftijd, nog steeds in goede gezondheid verkeer. De geriater die op de hoogte was van mijn contact met PHI, adviseerde mij om hier de behandeling te starten.
 

Een warme, huiselijke en betrokken organisatie 

Aanvankelijk had ik geen idee wat ik kon verwachten, maar ik was meteen aangenaam verrast door de holistische aanpak die PHI hanteert. Mijn klachten werden vanuit diverse kanten bekeken, zowel lichamelijk als mentaal.

Ik was verrast dat mijn behandeling zo snel kon starten. De sfeer bij PHI was ontzettend huiselijk en warm, wat mij meteen een gevoel van rust en ontspanning gaf.
 

Empathisch behandelteam 

Mijn behandelteam bij PHI bestond uit empathische en zeer betrokken behandelaars met ieder hun eigen discipline. Op ieder terrein werd ik geconfronteerd met mijn klachten en hoe ik deze kon aanpakken. Onderling stemden ze goed met elkaar af. Ik voelde mij echt centraal staan in de behandeling.

Ik ben een echte binnenvetter, maar ik durfde mij goed open te stellen. De gesprekken hebben soms tot huilbuien geleid, wat voor mij een openbaring was omdat ik de afgelopen 60 jaar dat ik met mijn vrouw samen was, nooit heb gehuild. Door de intensieve gesprekken zijn mijn buikklachten veel minder geworden.

Focus op het positieve 

Ik heb nu veel meer zelfvertrouwen en onderneem makkelijker dingen. Ik heb recent voor het eerst weer opgetreden met mijn jazzband en ik goochel weer voor de stichting Magic Care. Hier leer ik kwetsbare kinderen eenvoudige goocheltrucs, die hun zelfvertrouwen duidelijk doen toenemen.


Een van de elementen die ik tijdens mijn optredens gebruik, is het tonen van een rijtje van vier sommetjes waarvan er één fout is. Alle kinderen merken dit op. Maar, zeg ik dan, van de vier sommetjes zijn er drie goed! Hiermee wil ik laten zien dat het belangrijk is om je niet te focussen op wat er fout gaat, maar om te kijken naar wat er wel goed gaat.


Wat mijn behandelaar tegen me zei, toen ik dit vertelde, zal ik nooit vergeten: deze boodschap is niet alleen belangrijk voor de kinderen die ik help, maar ook voor mezelf. Een zeer wijze les, die ik dankzij PHI voor mezelf eigen heb gemaakt.

Wil je meer weten over een behandeling bij PHI?

Plan een vrijblijvend informatiegesprek en kom erachter hoe we je kunnen helpen.

Plan een persoonlijk gesprek