Bel mij terug

Wist je dat Mindfulness niet bedoeld is om te ontspannen

04-05-2022

In plaats van te blijven hangen in herinneringen aan het verleden (“Toen was dat nare conflict met mijn leidinggevende en de impact hiervan op mijn groei binnen het bedrijf”) en te blijven vastlopen in doemscenario’s en angst voor de toekomst (“Wat als… ik die promotie misloop… Wat als… ik ontslagen word?”), leer je om meer in het eigenste moment aan te komen.

Hier en nu, zoals je er nu bij zit. Aandacht voor je ademhaling, voor de sensaties in je lichaam, voor gedachten die voorbijkomen (zonder erin mee te gaan), voor emoties die zich laten voelen. Met momenten kan dat inderdaad ontspannend werken. Het voelt als een opluchting om eigenlijk even stil te mogen staan bij het u en even niet te multitasken. Maar als je net heel onrustig bent, kan mindfulness erg confronterend zijn want die onrust wil je niet voelen. Daarom ben je misschien net de hele dag met die smartphone in de weer, om te vluchten voor de innerlijke onrust die je met je meedraagt.  

Het gaat er bij mindfulness niet om dat je je altijd goed moet voelen of dat je altijd vrij moet zijn van gedachten. Het gaat erom dat je stilstaat bij wat er is, wat je voelt en hoe het met je gaat, in dit moment, los van hoe je je voelt. Of het nu aangename of onaangename lichamelijke sensaties, gedachten of emoties zijn, daar gaat het niet om. Alles is welkom. Zelfs onrust. Zelfs jaloezie. Zelfs boosheid. Durf te gaan zitten bij wat er nu eenmaal is. Net dan vind je op termijn rust in de onrust. 

 


 

Door Nathalie Cardinaels, Regiebehandelaar bij PHI. 

PHI is een erkende SGGZ-instelling, gespecialiseerd in de behandeling van angststoornissen, psychosomatische klachten (ernstige stress, opgebrande gevoelens), depressie en ernstige onverklaarbare lichamelijke klachten. PHI stelt jouw specifieke behoeftes centraal en biedt je een intensieve totaalbehandeling aan met focus op geest én lichaam. Onze persoonlijke behandelteams werken samen met jou aan een duurzaam behandelresultaat.