Bel mij terug

Dampening: als positieve emoties geen kans krijgen

10-05-2022

Wanneer je last hebt van somberheid, aanhoudende piekergedachten of andere depressieve klachten, zijn doorgaans vooral negatieve emoties aanwezig. Zodra je een positieve emotie ervaart zoals blijheid of tevredenheid kan dat sombere gevoel weer even opklaren. Maar wat als zelfs die prettige gevoelens geen kans krijgen en je ook daarover gaat piekeren, in plaats van ervan te genieten of ze gewoon aanwezig te laten zijn?

Wat is dampening?

Het fenomeen dampening is nog niet algemeen bekend maar is wel belangrijk om rekening mee te houden. Het houdt in dat je ook over positieve emoties gaat piekeren, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van een depressie.

Misschien heb je niet geleerd om positieve gevoelens toe te laten omdat je bang bent dat als het weer goed gaat, je niet voorbereid bent als het plots weer slecht met je zou gaan. Of je stelt je meer open voor anderen en je omgeving, en merkt dat positieve emoties je kwetsbaar maken. In ieder geval, wanneer een behandeling stagneert kan dampening een factor zijn waar mede aandacht aan gegeven dient te worden. Want je kan nog zo hard werken aan het herstel van je depressie, maar als ook de prettige emoties meteen gefnuikt worden ben je jezelf soms onbewust en ongewild aan het saboteren.

Gelukkig kan het bewust worden van je dampening gedrag en hier anders mee leren omgaan je op weg helpen om prettige gevoelens wel toe te laten in je leven.

 


 

Door Nathalie Cardinaels, Regiebehandelaar bij PHI. 

PHI is een erkende SGGZ-instelling, gespecialiseerd in de behandeling van angststoornissen, psychosomatische klachten (ernstige stress, opgebrande gevoelens), depressie en ernstige onverklaarbare lichamelijke klachten. PHI stelt jouw specifieke behoeftes centraal en biedt je een intensieve totaalbehandeling aan met focus op geest én lichaam. Onze persoonlijke behandelteams werken samen met jou aan een duurzaam behandelresultaat.