Bel mij terug

Wat is stress precies?

17-11-2021

Stress; je hebt vast wel eens van dit woord gehoord, maar wat is het precies? 

Stress betekent eigenlijk niets anders dan spanning of druk. Denk maar aan een elastiek dat uitgetrokken wordt en volledig strak komt te staan. Ieder mens heeft wel een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Stress is dus niet per se ongezond! Wij hebben het hard nodig wanneer we ons in een onveilige situatie begeven en er potentieel gevaar dreigt.  

Als voorbeeld zou je kunnen denken aan een inbreker die ‘s nachts je huis binnentreedt. Op zulke momenten heeft ons lichaam stress nodig om in actie te komen en te kunnen vechten of vluchten om uit de onveilige situatie te komen. Ons lichaam maakt dan bepaalde hormonen aan om in een staat van alertheid te komen en snel te kunnen handelen op het gevaar. Stress is dus eigenlijk best handig! 

Maar wanneer er te hard en te lang aan het elastiekje wordt getrokken zal deze knappen. Als stress te lang duurt heeft ook de mens tijd nodig om hiervan te herstellen. Wanneer er echter steeds meer momenten van stress zijn of de ervaren spanningen intenser is, hebben we ook meer tijd om hiervan te herstellen. Doen wij dit niet, of hebben wij hier geen mogelijkheid toe; dan zullen de ervaren stress en spanningen zich “opstapelen”. Wanneer er vervolgens klachten ontwikkelen op fysiek of mentaal gebied, spreken wij van “ongezonde stress”. 

De balans vinden tussen wat we aankunnen (belastbaarheid) en de eisen die aan ons worden gesteld én die we aan onszelf stellen (belasting) kan lastig zijn. Het is daarom belangrijk om in eerste instantie bewust te zijn van wat onze belastbaarheid is en hoe we deze kunnen aanvoelen.  “Maar hoe voel ik mijn belastbaarheid dan aan?” is waarschijnlijk een vraag die omhoogkomt. Middels oefeningen om te leren voelen en bewust stil te staan bij jouw dagelijkse belasting helpt het behandelteam van PHI jou om terug in balans te komen en tijdig belastbaarheidsgrenzen aan te geven én voelen! 

Herken jij jezelf hier in? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend informatief gesprek via 043-2048000.