Bel mij terug

Wanneer spreek je van een trauma?

14-01-2022

Klinisch gezien spreken we van trauma bij blootstelling aan een feitelijke of dreigende dood, of ernstige verwonding, als slachtoffer of als getuige zijnde. Denk hierbij aan verkrachting, fysieke mishandeling, bijna het leven verliezen in een auto-ongeval of bij een zware bevalling of getuige zijn van een moord. Wanneer een trauma niet verwerkt is en je hier last van blijft hebben, kan er gesproken worden van PTSS of een posttraumatische stressstoornis.  

De diagnose posttraumatische stressstoornis kan pas gesteld worden als je een of meerdere trauma’s hebt meegemaakt, hierdoor een aantal klachten hebt ontwikkeld, deze al langere tijd aanwezig zijn en je er ook last van hebt in je dagelijks leven. Denk hierbij aan herbelevingen, nachtmerries, een verhoogde waakzaamheid, verlies van vertrouwen in anderen en andere symptomen. Ook lichamelijk onverklaarbare klachten kunnen het gevolg zijn. 

Met andere woorden, onverwerkte gebeurtenissen zijn niet altijd trauma’s volgens de klinische criteria, hoewel ze wel erg zwaar kunnen doorwegen in je rugzak. Dit betekent niet dat je zomaar door moet blijven gaan, maar wel dat er geen diagnose PTSS kan gesteld worden. Het is zeker zinvol om met onverwerkte gebeurtenissen aan de slag te gaan in de therapie, al was het maar om de stenen in je rugzak lichter te maken zodat je ze beter met je kan meedragen. 

Door Nathalie Cardinaels, Regiebehandelaar bij PHI.

PHI is dé specialist in de behandeling van psychosomatische klachten. Wij focussen op intensieve persoonlijke zorg in een omgeving van gemoedelijkheid en vertrouwen. U kunt rekenen op uw eigen behandelteam, dat op basis van een uitgebreide diagnosestelling een behandeling op maat samenstelt. Al onze behandelingen voldoen aan de Trimbos-richtlijnen en zijn verzekerd via uw ziektekostenpolis. U bent dus zeker van een kwaliteitsvolle behandeling en een duurzame aanpak van uw probleem.