Bel mij terug

De gezondheidsvoordelen van wandelen tijdens de lunchpauze!

07-04-2022

Volwassenen tussen de 18 en 65 jaar zitten gemiddeld bijna 10 uur per dag! Daarmee zijn wij Europees kampioen zitten. Werk is voor veel mensen de grootste tijdbesteding van de dag. We reizen naar het werk over het algemeen vaak zittend en ook de werkdag zelf wordt vaak zittend voortgezet.

Daarom is het advies om zeker in de pauze even een wandeling te maken. Wist je dat een (lunch)wandeling van 30 minuten voor behoorlijk wat gezondheidsvoordelen kan zorgen? Dan hebben we het wel over met een stevige pas doorwandelen.

Wandelen verkleint de kans op chronische ziekten en fysieke aandoeningen

Dagelijks 30 minuten wandelen versterkt het afweersysteem en verkleint het risico op chronische ziekten en fysieke aandoningen als:

  • Hart- en vaatziekten;
  • Diabetes;
  • Depressieve klachten;
  • Rug- en nekklachten.

 

Het heeft een positief effect op je mentale gezondheid

Een dagelijkse wandeling heeft een positief effect op de mentale gezondheid. Door te wandelen maken je hersenen de neurotransmitters endorfine, serotonine, dopamine en oxytocine aan. Deze stofjes hebben een invloed op de verbetering van je stemming. Endorfine onderdrukt pijnprikkels maar verhoogt ook je weerstand waardoor je je minder angstig kan voelen.

Ook voorkomt endorfine dat je lichaam cortisol aanmaakt waardoor je je minder gestresst voelt. Dopamine veroorzaakt een snel en intens gevoel van blijdschap. Heb jij last van een depressie of ervaar je pijn dan brengt de toevoer van dopamine je naar een ‘normaal’ niveau en kan dus een positief effect voor je hebben.1 Zit je al lekker in je vel dan wordt dit alleen maar versterkt.

Stimuleer je creativiteit

Door te wandelen tijdens je lunchpauze kom je ook even los van je werk waardoor je meer ruimte creëert voor creativiteit. Dit komt doordat je met wandelen beide hersenhelften stimuleert. Het hormoon serotonine zorgt ervoor dat je na je wandeling een tevreden gevoel ervaart.

1 Bronnen: C. E. Webb e.a., Stepping forward together. Could walking facilitate interpersonal conflict resolution? American Psychologist, 2017.
10 redenen om je wandelschoenen aan te trekken (psychologiemagazine.nl)