Bel mij terug

Somatoforme klachten, zit het dan tussen de oren?

19-01-2022

Soms kan wel een medische oorzaak aanwezig zijn, maar verklaart die nog steeds niet waarom je al zolang of in die mate last hebt van bepaalde fysieke klachten.

Dit kan erg frustrerend zijn want je wil serieus genomen worden, weten wat er aan de hand is en ook wat je eraan kan doen. Mogelijk heb je een somatisch-symptoomstoornis, wat bovenstaande kan verklaren. Dit heeft niets te maken van aanstellerij, inbeelding, overdrijven of zwakte.  

Je lichamelijke klachten worden wel degelijk serieus genomen bij PHI, maar we helpen je hoe beter op je lichaam af te stemmen, minder meegevoerd te worden door piekergedachten en doemscenario’s over je lichamelijke symptomen. Je leert dus beter naar je lichaam te luisteren, wat je belastbaarheid ten goede komt, en waardoor je beter leert om te gaan met klachten waar je nu geen controle over ervaart. Misschien is het voor jou even schakelen om er op deze manier naar te kijken, maar in de praktijk zien we dat op deze manier onze cliënten vaak erin slagen om terug in balans te komen en dat ten slotte de bedoeling. 

Door Nathalie Cardinaels, Regiebehandelaar bij PHI. 

PHI is een erkende SGGZ-instelling, gespecialiseerd in de behandeling van angststoornissen, psychosomatische klachten (ernstige stress, opgebrande gevoelens), depressie en ernstige onverklaarbare lichamelijke klachten. PHI stelt jouw specifieke behoeftes centraal en biedt je een intensieve totaalbehandeling aan met focus op geest én lichaam. Onze persoonlijke behandelteams werken samen met jou aan een duurzaam behandelresultaat.