Bel mij terug

Ontprikkelen

25-10-2021

We worden vandaag de dag voortdurend bestookt met prikkels. Denk aan het deuntje van je wekker, reclameborden, boodschappen in tijdschriften, reclame op de doos van onze ontbijtgranen, … Smartphones en mailverkeer dragen ook hun steentje bij. Dit maakt dat we de hele dag door, naast onze bezigheden zoals werk en andere activiteiten, veel extra prikkels te verwerken hebben.  

Als je niet voldoende afschakelmomenten neemt tussendoor, blijft die hoeveelheid prikkels toenemen en merk je in de namiddag of tegen het einde van de dag dat je enorm vermoeid bent. Je kan er niet altijd de vinger op leggen, maar het voelt als een zware dag. Onbewust ben je overprikkeld en dan kan je het beste… ontprikkelen. 

Maar hoe doe je dat? 

Trek de natuur in.  

Strek je benen, ga buiten een wandeling maken, verken je buurt of spring op de fiets. Als je binnenblijft raak je mogelijk verstrikt in vicieuze denkpatronen. 

Doe iets met je handen, als je te veel in je hoofd zit. 

Of kies voor een activiteit waarbij je je volledige aandacht nodig hebt, zodat je in een ‘flow’ terecht komt en niet meegevoerd wordt door piekergedachten. 

Durf de mentale klik te maken als je op het werk de deur achter je dicht trekt.  

Je mag je werk best loslaten als je naar huis gaat, hoe verantwoordelijk je je ook voelt. 

Richt een werkplek in als je thuiswerkt. 

Wanneer je thuiswerkt, probeer dan een werkplek in te richten. Doe dit in een ander deel van het huis dan waar je je ontspant en met het gezin je tijd doorbrengt. Is dat niet mogelijk? Sluit je online werkdag dan af met een ritueel of leg al het werk gerelateerde materiaal aan de kant, zodat je vrije tijd officieel kan beginnen. 


Door Nathalie Cardinaels, Regiebehandelaar bij PHI.

PHI is dé specialist in de behandeling van psychosomatische klachten. Wij focussen op intensieve persoonlijke zorg in een omgeving van gemoedelijkheid en vertrouwen. U kunt rekenen op uw eigen behandelteam, dat op basis van een uitgebreide diagnosestelling een behandeling op maat samenstelt. Al onze behandelingen voldoen aan de Trimbos-richtlijnen en zijn verzekerd via uw ziektekostenpolis. U bent dus zeker van een kwaliteitsvolle behandeling en een duurzame aanpak van uw probleem.