Bel mij terug

Leren reflecteren? 11 voorbeeldvragen om jezelf te stellen.

24-11-2022

Óók op momenten dat je wél tevreden bent is het goed om soms stil te staan bij de keuzes die je dusver hebt gemaakt, huidige dagindeling en plannen voor de toekomst. Reflecteren is niet voor iedereen even makkelijk. Het kan soms lastig zijn om te begrijpen hoe je op een bepaald punt terecht bent gekomen. Wij geven je een paar handvatten.

Reflecteren op grotere thema’s

Dat kan aan de hand van het Positieve Gezondheid spinnenweb (Institute for Positive Health, 2020),  met bijvoorbeeld onderstaande vragen:

 • Voel jij je gezond? Kan je goed bewegen?
 • Kan je dingen goed onthouden? Weet je wat je moet doen als het niet goed gaat?
 • Heb je ’s morgens zin om op te staan? Zijn er dingen die je graag wil doen in je leven?
 • Ben je tevreden over hoe je woont? Heb je genoeg geld om je rekeningen te betalen?
 • Heb je contact met andere mensen? Heb je werk of doe je andere dingen die je belangrijk vindt?
 • Weet je hoe je hulp kan vragen?

Reflecteren kan aan de hand van het Positieve Gezondheid spinnenweb

Reflecteren op specifieke momenten

Het kan ook zijn dat je wil reflecteren op één specifiek moment. Een situatie welke je moeilijk vond, of waar je niet reageerde zoals je eigenlijk wilde. Probeer je de situatie weer eens zo goed mogelijk in te denken, en stel jezelf onderstaande vragen:

 • Wat gebeurde er? Hoe zou de situatie eruit zien, als een buitenstaander het zou omschrijven?
 • Wat ging er door je heen? Beschrijf alle gedachten die in je op kwamen.
 • Wat voelde je? Denk aan: bang, boos, blij, bedroef, beschaamd.
 • Wat deed je? Bijvoorbeeld ‘ik bevroor’ of ‘ik werd boos’ of ‘ik zocht afleiding’
 • Wat was het gevolg hiervan? Waren er dingen fijn, of minder fijn?

 

En nu?

Probeer met bovenstaande oefeningen weg te blijven van begrippen als ‘goed’ of ‘fout’ of jezelf af te straffen voor bepaalde keuzes die je wellicht hebt gemaakt. Het doel van reflecteren is om jezelf te leren begrijpen. Reflectie geeft niet direct antwoorden, maar het zorgt er wel voor dat je de volgende keer in een soortgelijke situatie wellicht andere keuzes kan maken.

Merk je dat je al langere tijd vastloopt in het leven of zijn er bepaalde situaties waar je moeilijkheden mee blijft hebben en veel last van ervaart? Heeft het zo een grote invloed op je dat het je dagelijkse bezigheden in de weg staat? Soms kan het helpen te praten met een dierbare over wat je bezighoudt omdat een kennis of vriend wellicht hetzelfde heeft meegemaakt en perspectief kan bieden. Twijfelo je  of je professionele hulp kan gebruiken? Lees meer over onze behandeling.

Institute for Positive Health. (2020). Zelf het spinnenweb invullen. Geraadpleegd op: https://www.iph.nl/kennisbank/zelf-het-spinnenweb-invullen/