Bel mij terug

Languishing – Hoe COVID-19 ons een gevoel van blijven aanmodderen geeft

14-12-2021
Misschien herken je het wel, dat gevoel alsof je al maanden ter plaatse blijft trappelen, alsof je leven op pauze staat en je met momenten zelfs je focus hierdoor verliest. Bij alle plannen en ideeën dien je steeds in je achterhoofd te houden dat aangepaste coronamaatregelen een streep door de rekening kunnen zijn. Dus blijft de uitgesproken blijheid die gepaard kan gaan met de vrijheid van eigen keuzes maken, spontane activiteiten oppakken en leuke verre reizen plannen uit. 

Natuurlijk ben je ervan bewust dat die maatregelen nodig zijn, maar als je steeds het gevoel blijft hebben dat je jezelf en je leven moet inhouden en afremmen kan dat op termijn je stemming afzwakken.  

Mocht je dit opmerken bij jezelf, weet dus dat hier een specifieke term voor bestaat. ‘Languishing’ heeft niets te maken met depressief worden (hoewel het voor sommigen mogelijk wel het begin kan zijn van een depressieve episode door een samenloop van omstandigheden), maar is een normale reactie op een samenleving die al lange tijd noodgedwongen voorzichtiger is.  

Als je dit opmerkt bij jezelf, zorg dan goed voor jezelf en probeer eens te kijken of er spontane acties en leuke activiteiten zijn die je ondanks (nieuwe) coronamaatregelen wel kan ondernemen. (Her)ontdek het speelse kind in jezelf en doe eens gek. Blijf daarnaast ook mild voor jezelf als je merkt dat het middelmatige gevoel moeilijk van je af te schudden is. Je bent niet de enige die hier van moment tot moment last van heeft! 

Bronnen: 

Belgische Flair week 20/07/21, p.12-16 – “Bwa de vivre” 


Door Nathalie Cardinaels, Regiebehandelaar bij PHI.

PHI is dé specialist in de behandeling van psychosomatische klachten. Wij focussen op intensieve persoonlijke zorg in een omgeving van gemoedelijkheid en vertrouwen. U kunt rekenen op uw eigen behandelteam, dat op basis van een uitgebreide diagnosestelling een behandeling op maat samenstelt. Al onze behandelingen voldoen aan de Trimbos-richtlijnen en zijn verzekerd via uw ziektekostenpolis. U bent dus zeker van een kwaliteitsvolle behandeling en een duurzame aanpak van uw probleem.