Bel mij terug

Een herfstdepressie, bestaat dat?

23-09-2022

De herfst is weer begonnen. De dagen worden korter, de bladeren vallen van de bomen, de temperaturen zijn aan het zakken en er valt vaker regen. Bij sommige mensen heeft dit direct invloed op hoe zij zich voelen. Een herfstdip of herfstdepressie wordt wel eens genoemd. Maar bestaat dit wel echt? 

Seizoensgebonden depressie 

Officieel spreken we van een depressie die zich uit met een seizoensgebonden patroon. Dit wil zeggen dat de stemmingsklachten worden gekenmerkt door een voorspelbaar begin in de herfst- en wintermaanden. Vervolgens worden deze klachten vaak ‘spontaan’ minder in de lente- en zomerperiode. Tussen de 2,5 en 3,5% van de bevolking heeft hier last van. De ervaren klachten lopen uiteen van ‘het niet lekker in je vel zitten’ of het hebben van een slecht humeur, gebrek aan drive en verminderde concentratie tot het dusdanig veel last hebben van neerslachtigheid dat het dagelijkse leven sterk wordt beïnvloed. Vaak hangt dit samen met een hogere mate van vermoeidheid, versterkte eetlust, hunkeren naar koolhydraten en gewichtstoename. 

Waar komt de herfstdepressie vandaan? 

Een oorzaak voor het ontstaan van seizoensgebonden stemmingsklachten is nog niet exact bekend. Wetenschappers vermoeden dat het te maken heeft met een verandering van de hormoonhuishouding. Aangezien men in de herfst- en wintermaanden in verminderde mate blootgesteld wordt aan zonlicht, vinden er veranderingen plaats in in onder andere de melatonine en serotonine huishouding. Daarnaast maakt het lichaam minder Vitamine D aan. Hierdoor verbinden veel wetenschappers een tekort aan zonlicht aan een seizoensgebonden depressie. Daarnaast zijn er ook mogelijke sociale factoren die een rol spelen bij het ontstaan van een seizoensgebonden depressie. In de herfst- en wintermaanden zijn er vaak minder (sociale) activiteiten. Tevens kunnen de feestdagen in december voor stress en spanningen zorgen. Er zijn ook nog andere theorieën over hoe een seizoensgebonden depressie kan ontstaan, zoals de invloed van erfelijkheid.  

 Wat kun je preventief doen? 

  • Praat met je omgeving! 
  • Eet gezond. Vitamine D zit vooral in dierlijke producten, bijvoorbeeld vette vis zoals zalm en haring. Fruit en groenten zijn goed voor je gemoedstoestand en energielevel. 
  • Zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D. Ga gedurende de dag veel naar buiten. Een halfuur wandelen per dag verhoogt je serotoninelevel en zorgt voor een verbeterde stemming. Lukt dit niet, dan kun je overwegen om een supplement in te nemen. 
  • Sommige mensen hebben baat bij het gebruik van een daglichtlamp. 

 

Gaan de klachten niet over en heb je last van aanhoudende somberheid? Kom je hier zelf niet uit? Neem dan contact op met je huisarts. 

 


Bronnen

 
Volledig artikel: De chronobiologie en neurobiologie van winterseizoens affectieve stoornis (tandfonline.com) 

Volledig artikel: Behandeling van seizoensgebonden affectieve stoornissen (tandfonline.com)