Bel mij terug

Begin met mindful in het leven staan

05-01-2022
Opzij, opzij, opzij 
Maak plaats, maak plaats, maak plaats 
We hebben ongelofelijke haast 
(Herman van Veen – “Opzij”) 

“Daar heb ik geen tijd voor” denk je misschien. Of “Dat is niets voor mij”. Mindfulness hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om toe te passen, maar de regel is eigenlijk simpel: hier en nu aankomen in dit moment, met open aandacht, wat je ook voelt of opmerkt mag er zijn en dat leer je aanwezig te laten zijn zonder dat je er iets mee hoeft. Je hoeft dus niets bij te sturen, alleen op te merken zonder meer (en zonder oordeel).  

Probeer het eens uit. Observeer het contact van je voeten met de grond en van je lichaam met de stoel of de bank waar je op zit. Breng je aandacht naar je ademhaling en observeer hoe je in- en uitademt. Je hoeft niet per se rustig te ademen. Laat het maar gewoon gebeuren en merk op hoe je ademhaling eruitziet. Probeer bij de adem te blijven, ook als je afgeleid wordt door gedachten, geluiden of beelden in je geest. Verder hoef je niets te doen. 

Niet gemakkelijk misschien, verrassend mogelijk, maar wel een begin in bewuster in het leven staan. In plaats van rond te vliegen leer je bij jezelf aan te komen en ga je je grenzen beter aanvoelen. Je gaat een betere kijk krijgen op wat je nu eigenlijk nodig hebt. Een goede preventie dus wat betreft overbelasting, somatoforme klachten, angst en depressieve symptomen. 

We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan 
We kunnen nu niet langer, we kunnen nu niet langer blijven staan 

(Herman Van Veen – “Opzij”) 

Door Nathalie Cardinaels, Regiebehandelaar bij PHI.

PHI is dé specialist in de behandeling van psychosomatische klachten. Wij focussen op intensieve persoonlijke zorg in een omgeving van gemoedelijkheid en vertrouwen. U kunt rekenen op uw eigen behandelteam, dat op basis van een uitgebreide diagnosestelling een behandeling op maat samenstelt. Al onze behandelingen voldoen aan de Trimbos-richtlijnen en zijn verzekerd via uw ziektekostenpolis. U bent dus zeker van een kwaliteitsvolle behandeling en een duurzame aanpak van uw probleem.